11 نوع که می توانیم به راحتی در هواپز از آن ها استفاده کنیم
به گزارش بابا آب داد، در طول سال های اخیر، دستگاه های هواپز از طریق ای محبوب در آشپزخانه ها تبدیل شده اند. این دستگاه ها به روشی سالم تر غذاهای ترد و خوشمزه را آماده می نمایند. بااین حال، هر ظرفی برای استفاده در داخل هواپز ایمن نیست. با توجه به دمای حرارت داخل ایرفرایز از 325 تا 400 درجه فارنهایت، ظروف قابل استفاده در هواپز باید تحمل دماهای بالا را داشته باشند. معمولا دستگاه های هواپز با لوازم مخصوص خود از قبیل سینی های فر، سبدها و قفسه ها عرضه می شوند اما می توانید از ظروف دیگری که در این دستگاه ها جا می شوند نیز بهره ببرید. در این مقاله، 12 ظرف از ظروف قابل استفاده در هواپز را معرفی می کنیم. با شناخت این ظروف، مطمئن خواهید شد که تجربه آشپزی تان ایمن و لذت بخش است.
ظروف بر پایه سرامیک
سرامیک ها مجموعه متنوعی از لوازم خانه و آشپزخانه را تشکیل می دهند که سخت، شنماینده، مقاوم در برابر خوردگی و مهم تر از همه، مقاوم در برابر حرارت هستند. چنین محصولاتی با شکل دادن و پختن خاک های رس غیرآلی و غیرفلزی بر پایه مواد در دماهای شدید فراوری می شوند.
ممکن است در آشپزخانه خود ظروف سرامیکی مختلفی مانند سفال، چینی، ظروف سنگی و چینی استخوانی داشته باشید اما نمی توان از همه آن ها در ایرفرایر استفاده کرد. از این نوع ظروف سرامیکی، ظروف سفالی و چینی استخوانی برای استفاده در دستگاه هواپز ایمن نیستند و می توان از ظروف چینی و ظروف سفالین سنگ نما در ایرفرایر استفاده کرد. البته، اگر ظروف سرامیکی شما تزئیناتی اضافی دارند، استفاده از آن ها در هواپز توصیه نمی گردد.
علاوه براین، هنگام استفاده از ظروف سرامیکی در هواپز و موقع دست زدن به آن ها باید مراقب باشید چون ممکن است داغ شوند و گرما را برای مدتی طولانی در خود حفظ نمایند. در ادامه، ظروف بر پایه سرامیک که قابل استفاده در هواپز هستند را می خوانید.
1. ظروف خوراک پزی سرامیکی
ظروف سرامیکی مانند قابلمه، تابه و سایر ظروف پخت وپز می توانند انتخابی مطمئن و کاربردی برای هواپز باشند. این ظروف طوری طراحی شده اند که در برابر درجه حرارت بالا مقاوم باشند و اغلب در فر قابل استفاده نیستند. این ویژگی باعث می گردد که ظروف خوراک پزی سرامیکی نوعی ظروف قابل استفاده در هواپز باشند چون این وسیله از هوای پرم برای پختن غذا در دمای بالا استفاده می نماید.
یکی از مزایای اصلی این ظروف سرامیکی توانایی آن ها در حفظ گرما است که می تواند منجر به پخت یکنواخت و ترد شدن غذاها گردد. این ظروف سرامیکی غیرواکنشی هستند، به این معنا که با غذاهای اسیدی یا قلیایی ترکیب نمی شوند. در نتیجه، می توانند بر بهبود طعم و بافت غذا شوند. علاوه براین، ظروف خوراک پزی سرامیکی با سطحی نچسب پوشانده شده که تمیز کردن آن ها را آسان می نماید و از چسبیدن غذا به ظرف جلوگیری می نماید.
2. ظروف رمکین
این ظروف از یک ماده سرامیکی با کیفیت بالا ساخته می شوند که در اجاق گاز قابل استفاده هستند و می توانند در برابر دمای بالا مقاومت نمایند. این ظروف برای استفاده در هواپز نیز مناسب هستند. ظروف رمکین برای درست کردن سوفله های تک نفره، مینی کاسرول، مافین های شکلاتی موزی و سایر غذاهای قابل پخت در هواپز مناسب هستند.
یکی از مزایای محبوب این ظروف همه کاره بودن آن ها است. آن ها برای پخت غذاهای شیرین و خوش طعم عالی هستند و می توان از این ظروف برای رسپی های مختلف استفاده کرد.
3. ظروف چینی یا پرسلن
پرسلن نوعی سرامیک است که می توان با خیال راحت آن را در هواپز استفاده کرد. این نوع ماده سرامیکی به میزان کافی در برابر دمای فر، مایکروویو و حتی در مقابل دمای سرد فریزر مقاومت می نماید. برخلاف ظروف سفالی، ظروف پرسلن به میزان کافی بادوام هستند تا در برابر حرارت بالا مقاوم باشند. ظروف قنادی پرسلن برای استفاده در دستگاه هواپز بی خطر هستند.
معمولا پرسلن به عنوان ماده ای رایج برای ساخت بشقاب ها، کاسه ها و فنجان ها با رنگ سفید شناخته می گردد.
4. ظروف سفالین سنگ نما
ظروف سفالین سنگ نما از مادهای سرامیکی ساخته می شوند و اغلب برای پخت وپز به کار می روند. این ظروف قابل استفاده در هواپز تا زمانی که ایمن ساخته شده باشند و با دمای بالا سازگار باشند، گزینه ای مطمئن و مؤثر خواهند بود. مواد به کار رفته در این مدل ظرف نسبت به ظروف سفالی نفوذپذیری کمتری دارد اما بیشتر دوام می آورد و می تواند حرارت بالا را تحمل کند.
ظروف سفالین سنگ نما از گذشته برای استفاده طولانی مدت در فر و مایکروویو به کار می رفته است. این ظروف در توزیع یکنواخت گرما بسیار عالی هستند و باعث ترد و پخته شدن یکنواخت غذاها می شوند. هنگام استفاده از این ظروف باید از دستکش مخصوص فر و زیر قابلمه ای بهره ببرید و پیش از دست زدن به آن ها اجازه بدهید تا کاملا خنک شوند.
ظروف شیشه ای
ظروف ساخته شده از شیشه به دلیل نارسانا بودن و عدم جذب طعم و رایحه غذاهایی که قبلا در آن ها پخته شده، معروفیت دارند. ظروف شیشه ای درست مانند ظروف سرامیکی، در اشکال و انواع مختلفی ساخته می شوند. بااین حال، همان طور که احتمالا تابه حال حدس زده اید، نمی توان همه این ظروف را در هواپز به کار برد. از میان ظروف شیشه ای، فقط ظروف پیرکس و ظروف شیشه ای سکوریت شده جزو ظروف قابل استفاده در هواپز هستند.
1. ظروف شیشه ای بوروسیلیکات یا پیرکس
شیشه بوروسیلیکات یکی از انواع شیشه با ضریب انبساط حرارتی بسیار پایین است. به عبارت دیگر، می توانید از این نوع شیشه با خیال راحت و بدون نگرانی از ترک خوردن در هواپز بهره ببرید. ظروف شیشه ای بوروسیلیکات که به ظروف پیرکس معروفیت دارند، از موادی مانند سیلیس و تری اکسید بور ساخته شده اند که برای دماهای شدید مناسب هستند. ظروف پیرکس می توانند گرمای 515 درجه فارنهایت را تحمل نمایند.
کاسه های شیشه ای پیرکس برای دستگاه های هواپز ایمن هستند چون دمای این دستگاه ها از 400 درجه فارنهایت فراتر نمی رود. به علاوه، ظروف شیشه ای بوروسیلیکات ضریب انبساط حرارتی بسیار پایینی دارند که باعث می گردد در برابر شوک های حرارتی مقاوم باشند. بنابراین، تغییر دمای ناگهانی باعث شکسته شدن ظروف پیرکس نخواهد شد. در نتیجه، غذا پختن با یک ظرف شیشه ای پیرکس در هواپز و بیرون آوردن آن برای خنک شدن سبب شکستن این ظرف نمی گردد.
بااین حال، هنگام خرید ظروف شیشه ای پیرکس برای هواپز خود توجه داشته باشید چون بعضی از این مدل ظروف از جنس شیشه بوروسیلیکات نیستند، بلکه از شیشه سودا- آهک ساخته شده اند که استفاده از آن ها در هواپز ایمن نیست.
2. ظروف شیشه ای سکوریت شده
شیشه سکوریت شده نوعی شیشه است که مواد به کار رفته در آن بهبود یافته اند. این ظروف به گونه ای طراحی شده اند که به طور قابل توجهی در مقایسه با شیشه های معمولی قوی تر هستند.
در حال حاضر، ظروف شیشه ای ساخته شده از مواد شیشه ای سکوریت شده به عنوان ظروف آشپزخانه و غذاخوری یا پخت وپز فروخته می شوند. این ظروف تا دمای 470 درجه فارنهایت را تحمل می نمایند و جزو ظروف قابل استفاده در هواپز هستند.
ظروف سیلیکونی
درست مانند سایر ظروف، ظروف سیلیکونی هم انواع مختلفی دارند. به عنوان مثال، بعضی از این ظروف برای نگهداری از مواد غذایی هستند و می توانید از آن ها در هواپز بهره ببرید. ظروف سیلیکونی هواپز محصولاتی مبتنی بر سیلیکون هستند که برای آماده سازی و پخت مواد غذایی ایمن تلقی می شوند. این محصولات مبتنی بر سیلیکون بسیار راحت، مقاوم در برابر حرارت، ایمن، با ماندگاری بالا و همه کاره هستند و طعم غذاها را تغییر نمی دهند. ظروف سیلیکونی هواپز طوری طراحی و فراوری می شوند که ویژگی های مشخصی از قبیل مقاومت در برابر حرارت، انعطاف پذیری بالا و سختی در بافت را داشته باشند.
ظروف مبتنی بر سیلیکون به عنوان ظروفی ایمن برای فر نیز شناخته می شوند. این ظروف می توانند دمای بالای 450 درجه سانتی گراد را تحمل نمایند. حتی لوازم جانبی ساخته شده از این جنس نیز می توانند در برابر نوسانات گرمایی و سرمایی مقاومت نمایند. تابه ها، فنجان های مافین و قالب های کیک سیلیکونی را می توان با خیالی راحت در سبد ایرفرایر به کار برد.
ظروف فلزی
ظروف پخت وپز و ظروف ساخته شده از فلز عموما برای استفاده در هواپز ایمن هستند. دلیل هم این است که چنین ظروفی می توانند در برابر حرارت بالای این دستگاه مقاومت نمایند. ظروف فلزی را می توان در معرض دمای بالای 200 تا 400 درجه فارنهایت قرار داد.
چنین ظروفی از دیرباز به عنوان ظروف قابل استفاده در فر به کار می رفته اند. همین مسئله درباره هواپزها که تا حدودی شبیه به فر هستند نیز صدق می نماید. ظروف چدنی، آلومینیومی و استیل از جمله ظروفی هستند که می توانید از آن ها هم در فر و هم در ایرفرایر بهره ببرید.
1. ظروف آلومینیومی
ظروف آلومینیومی می توانند برای پخت وپز و تهیه غذا با استفاده از هواپز عالی باشند. این ظروف و تابه ها معمولا قبل از تبدیل شدن به ظروف قابل استفاده در هواپز به عنوان ظروف فر شناخته می شدند. در واقع، اگر در پی روشی آسان برای گرم کردن غذاها در هواپز هستید، ظروف آلومینیومی همان ظروفی هستند که بیش از همه توصیه می شوند.
احتمالا اگر همین حالا به اطراف آشپزخانه خود نگاه کنید، یک ظرف آلومینیومی به ویژه ظرف آلومینیومی یک بار مصرف را خواهید دید. ظروف آلومینیومی یک بار مصرف جزو رایج ترین ظروف برای نگهداری غذاها هستند. این ظروف را می توان در دمای تا 500 درجه فارنهایت به کار برد. این دما بسیار بالاتر از دمای پخت وپزهای عادی است.
2. ظروف فویل یک بار مصرف
ظروف فویلی یک بار مصرف را می توان با خیالی راحت در هواپز استفاده کرد. این ظروف ارزان نیز هستند و در میزان های مختلفی به فروش می رسند. همین موضوع باعث می گردد که این ظروف برای تهیه غذا، پخت وپز و حتی نگهداری به جای مانده غذاها هم مناسب باشند.
ظروف فویلی یک بار مصرف را می توان با خیالی راحت در هواپز برای پخت وپز یا گرم کردن غذاها به کار برد. نکته جالب درباره این ظروف این است که اگر مواد غذایی منجمد را در آن ها نگهداری می کنید، می توانید بدون نگرانی درباره ایمنی ظرف یا مواد غذایی آن ها را بلافاصله در هواپز بگذارید.
البته، ظروف فویلی به میزان ظروف سرامیکی یا سفالی سنگ نما بادوام نیستند. بنابراین، هنگام استفاده از آن ها در داخل یا خارج از ایرفرایر باید مراقب باشید.
3. ظروف استیل استن لس
فولاد ضد زنگ یا استیل استن لس یکی دیگر از ظروف قابل استفاده در هواپز است. این ظروف درست مانند آلومینیوم و چدن برای استفاده در اجاق گاز مناسب هستند. قابلمه ها، تابه ها یا ظروف استیل ضد زنگ را می توان با خیال راحت در هواپز به کار برد.
بااین حال، اگر این ظروف دسته یا ملحقات پلاستیکی، چوبی یا لاستیکی دارند، نمی توانید از آن ها در ایرفرایر بهره ببرید چون این قسمت ها احتمالا در ایرفرایر با حرارت بالاتر ذوب خواهند شد. بنابراین، پیش از استفاده از قابلمه ها یا تابه های استیل ضد زنگ در هواپز، دسته یا سایر ملحقات آن ها را جدا کنید.
4. ظروف چدنی
چدن ها جزو آخرین دسته از ظروف قابل استفاده در هواپز هستند. ظروف پخت وپز، بشقاب ها و سایر ظروف چدنی را می توانید به راحتی در هواپز به کار ببرید. این ظروف قابل استفاده در فر یا روی اجاق گاز نیز هستند. این ظروف می توانند تا دمای 450 درجه فارنهایت را که در محدوده دمای هواپز واقع شده است، تحمل نمایند.
ظروف چدنی در مقایسه با انواع دیگر ظروف سنگین تر هستند و گرما را برای مدتی طولانی پس از پخت در خود نگه می دارند. بنابراین، هنگام خارج کردن این ظروف از هواپز باید احتیاط کرد.
شاید تعجب کنید که استفاده از ظروف چدنی در هواپز بی خطر است. هنگام استفاده از این ظروف در هواپز، احتمال گرم شدن بیش از حد آن ها به دلیل گردش ضعیف هوا وجود دارد. بااین حال، اگر از ای ظروف درست بهره ببرید، هیچ آسیبی به ایرفرایر شما وارد نمی نماید.
برای استفاده از ظروف چدنی در هواپز، باید آن ها را تمیز، چرب و هر از گاهی مزه دار کنید. هنگام به کار بردن این ظروف در هواپز، آن ها را با میزان زیادی غذا پر نکنید یا دمای هواپز را بیش از 350 درجه فارنهایت نکنید.
ظروف غیرقابل استفاده در هواپز
بعضی از ظروف را نباید در دستگاه هواپز قرار دهید. ظروف سفالی از جمله این ظروف هستند. این ظروف بسیار نفوذپذیر و مستعد لک شدن و جذب مایعات هستند. ظروف شیشه ای سودا- آهک نیز به دلیل سرعت انبساط و انقباض مواد سازنده آن ها برای هواپز توصیه نمی شوند.
سایر ظروفی که نمی توان در ایرفرایر به کار برد شامل بشقاب های کاغذی، ورق های روغنی، ظروف چوبی و ظرف های ساخته شده از پلاستیک می شوند.
کلام آخر
استفاده از دستگاه های هواپز یا ایرفرایر در سال های اخیر به ترندی محبوب در دنیا تبدیل شده است. این دستگاه یکی از تجهیزات آشپزخانه نسبتا تازه، راحت و با کاربری ساده محسوب می گردد. اگر استفاده از هواپز را به تازگی آغاز نموده اید، احتمالا با شناخت ظروف قابل استفاده در هواپز کمی تعجب خواهید کرد. قاعده کلی این است که مواد ایمن برای آشپزی با اجاق گاز را می توان با خیال راحت در هواپز استفاده کرد. اگر درباره استفاده از بعضی از ظروف در هواپز خود تردید دارید، بهتر است دفترچه راهنمای دستگاه خود را مطالعه کنید.
منبع: easyflavorful
منبع: دیجیکالا مگ