کدام رادار مدرن ایرانی سوپرهورنت مشکوک را شناسایی کرد؟ ، شگفتانه برای آمریکا در تحویل سال به روش خارچنکوف!
به گزارش بابا آب داد، راداری که پیروز به شناسایی جنگنده اف-18 آمریکا در اولین ساعات بامداد 1 فروردین سال 99 شد، فتح-14 نام دارد که یک رادار برخوردار از فناوری حالت جامد بوده و قابلیت ردگیری بیش از 40 هدف را حین جستجو دارد.
به گزارش بابا آب داد به نقل از سرویس دفاع و امنیت مشرق، اگرچه پایش شبانه روزی آسمان ایران در منطقه ها مختلف کشورمان، یکی از ویژگی های مهم و پرافتخار یگانهای مختلف نیروهای مسلح است اما هر بار که نکته و خبر نوی از این رزمندگان در رسانه ها منتشر می گردد، اهمیت و حساسیت این رصد بیش از پیش معین و عیان می گردد. حالا هم انتشار تصاویری که اشراف اطلاعاتی مرکز پدافند هوایی ارتش در تنگه هرمز را به مردم کشورمان آنهم در ساعات منتهی به تحویل سال 1399 نشان داد، ارزش و صندلی این نهاد و پرسنل آنرا بیش از پیش به نمایش گذاشت.
تصاویر مذکور که از رسانه ملی منتشر شد، نمایانگر آن بود که با اقدام قاطع یکی از مراکز اشراف و رصد قرارگاه پدافند هوایی ارتش، یک جنگنده F18 سوپر هورنت ابتدا شناسایی و سپس با هشدار قاطع مبنی بر شلیک موشک به آن، از نزدیکی مرزهای کشورمان دور کرد. بر اساس این گزارش، اعلام شد که مرکز پدافند هوایی ارتش در جنوب کشورمان، در عمق 50 متری زمین در نزدیکی بندرعباس واقع شده و سامانه های مختلفی برای شناسایی هواپیماهای بیگانه و خودی در اختیار دارد.
نمایی از یک اتاق کنترل رادار
آنطور که در گزارش منتشره معین شد، یک فروند جنگنده اف 18 ارتش آمریکا در حال نزدیک شدن به مرزهای هوایی کشورمان بود که با اخطار به موقع مدافعان آسمان ایران، مجبور شد جهت خود را اصلاح نموده و آنرا تغییر دهد.
سوپر هورنت آمریکایی در حوالی مرزهای ایران
اواخر دهه 1980 میلادی بود و نیروی دریایی امریکا با تعداد زیادی جنگنده قدیمی روبرو بود که با شرایط نو میدان جنگ هماهنگ نبوده و عمر مفید آنها هم به انتها رسیده بود. تنها طرح موجود که با شرایط آنها تطبیق می کرد پروژه ای با نام هورنت 2 بود. لذا در سال 1992 دولت امریکا تصمیم به سفارش چند پیش نمونه هورنت 2 که شامل نسخه تک سرنشین و دو سرنشین اموزشی و رزمی بود و بعدها سوپر هورنت نامیده شد، گرفت. جنگنده نو قرار بود جایگزین ای 6، اف18 هورنت، اف14 تامکت و چند نمونه دیگر گردد.
جنگنده نو که در اواسط دهه 1990 میلادی اولین پرواز خود را انجام داد سوخت بیشتری حمل می کرد و و توان حمل تسلیحات بیشتری داشت. کوشش شده بود تا در جنگنده نو یعنی سوپر هورنت، از تسلیحات راهنمایی شونده بیشتری استفاده شده و موتورهایش هم پرقدرت تر بودند در عین حال، کاهش مقدار امواج برگشتی رادار و سطح مقطع راداری هم مورد توجه طراحان قرار گرفته بود.
بالاخره در اوایل قرن نو، سوپر هورنت وارد ارتش شد و تا چند سال قبل، مجموعا بیش از 500 فروند از این هواپیما، تحویل نیروی دریایی امریکا شد. البته در طول سالهای گذشته، بخش های الکترونیکی و راداری این جنگنده هم ارتقاء پیدا نموده و مدلهایی از اف-18 های نو از مدلهای نوتر سامانه جنگال و ایجاد پارازیت هم بهره می برند. نسخه دو سرنشین سوپر هورنت به علت توان بالا در انجام عملیات های شبانه، در نیروی دریایی امریکا محبوبیت زیادی دارد. سوپر هورنت در حل حاضر در کنار اف35 بسیاری از وظایف و ماموریت های نیروی دریایی ارتش آمریکا را بر عهده داشته و عملا آچار فرانسه آنها محسوب می گردد.
جنگنده اف 18 سوپرهورنت
البته نقدها زیادی در سالهای اخیر به این جنگنده و نحوه عملیاتی شدن آن وارد شده به گونه ای که سی ان ان، در گزارشی سال 1395 خود اعلام نموده بود جنگنده سوپر هورنت برای شش هزار ساعت پرواز طراحی شده اما اکنون به علت نبود جنگنده های جایگزین و مشکلاتی که برای جنگنده های پرهزینه اف-35 بوجود آمده، از این جنگنده ها بین هشت تا 9 هزار ساعت پرواز کار کشیده شده که بیش از سقف مجاز طراحی شده برای آنها محسوب می گردد.
سی ان ان در حالی از نگرانی و هراس های روانی خلبانان جنگنده های اف-18 نیروی دریایی آمریکا خبر می دهد که در گزارشی دیگر، نام نموده بود که دو سوم از این جنگنده ها به علت نبود قطعات یدکی و تاخیر در تعمیرات قادر به پرواز نبوده و زمین گیر شده اند. این رسانه آمریکایی در آن گزارش خبر داده بود که دریاسالار ویلیام موران (William Moran) معاونت فرماندهی عملیات نیروی دریایی آمریکا به نمایندگان کمیته خدمات نظامی سنا گفته است: کارخانه های کشتی سازی و هواپپمایی ما به دلایل گوناگون در تعمیر به موقع ناوها و جنگنده ها با مشکل روبروند و اکنون 62درصد از جنگنده های اف-18 نیروی دریایی آمریکا قادر به پرواز نیستند و بعلاوه 53 درصد از مجموع ناوگان هوایی نیروی دریایی آمریکا هم زمین گیر است.
کدام رادار ایرانی جنگنده امریکایی را شناسایی کرد؟
اگرچه به طور دقیق معین نبود که مرکز SOC قرارگاه پدافند هوایی، با کدام سامانه راداری جنگنده آمریکایی را در روز اول فرودین سال جاری شناسایی کرد، اما با توجه به نمایش تصاویری از یکی از رادارهای نو و مدرن ایرانی با نام فتح 14 در این گزارش، به نظر می رسد با همین سامانه، شناسایی مذکور صورت گرفته و با توجه به اینکه این جنگنده در نیمه های شب و علی رغم مجهز بودن به انواع سامانه های جنگ الکترونیک، با رصد دقیق یگانهای پدافندی کشورمان روبرو شده، این اقدام، علاوه بر داشتن ارزش عملیات روانی و بالا بردن اعتماد به نفس پرسنل، از نظر فنی هم حائز ارزش باشد.
فتح 14 یکی از نوترین رادارهای تحویلی به یگانهای پدافند هوایی ارتش است که مهرماه سال 1394 و در جریان رزمایش محرم در غرب کشور رونمایی و عملیاتی شد. این رادار با برد 600 کیلومتر قابلیت کشف اهداف ریزپرنده را در ارتفاع بالا دارد. تحرک بالا و اتصال سریع به شبکه فرماندهی و کنترل از جمله ویژگی های این رادار نیمه هادی است که می تواند تمام اهداف استراتژیک دشمن را در همه زوایا در فاصله صدها کیلومتری شناسایی کند.
بنا بر اطلاعاتی که در ان ایام به وسیله سخنگوی وقت قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) اعلام شد، این سامانه اطلاعات را در کمترین زمان ممکن به مراکز تصمیم گیری ارائه می دهد و برای سامانه های موشکی برترین رادار محسوب می گردد. فتح14 به شدت در برابر جنگ الکترونیک مقاوم است و در قواره های ثابت و تاکتیکی تعبیه شده؛ که اولین نمونه ثابت آن در منطقه غرب کشور در ان زمان نصب شده بود.
رادار به نمایش درآمده در گزارش رسانه ملی
این سامانه که در غرب آسیا برای نخستین بار مورد استفاده قرار می گیرد، قابلیت اتصال سریع به شبکه فرماندهی و کنترل و جابجایی را داراست و می تواند اهداف را در تمامی زوایا و در ارتفاعات مختلف اعم از مبه وسیله و بلند مورد شناسایی قرار دهد. به گزارش مشرق، با توجه به نصب یکی دیگر از نمونه های این رادار در منطقه تنگه هرمز، به نظر می رسد فراوری انبوه و استقرار این رادار مدرن، با موفقیت در کشورمان اجرا شده است.
آنالیز ها نشان می دهد این رادار پیشرفته اواخر سال 1392 در شیراز معرفی و به وسیله وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ساخته شده است. با فراوری و عملیاتی شدن فتح-14 به نام رادار هشدار اولیه در شبکه پدافند هوایی، توان مراقبت هوایی کشورمان بیش از پیش تقویت شده و علاوه بر نمونه ای از این رادار که به صورت ثابت روی زمین نصب شده و پایه آن با چرخش 360 درجه امکان پوشش فضای اطراف را در صفحه افقی فراهم نموده، دارای نمونه متحرک هم می باشد.
رادار فتح 14
64 المان که هر یک به شکل 6 ضلعی است روی آنتن این رادار در 4 ردیف و 16 ستون نصب شده که با توجه به ابعاد آنها می توان گفت قاعدتاً رادار در محدوده فرکانس های VHF عمل می نماید. نوع آنتن به کار رفته در این رادار از نوع آرایه ای هارچنکوف (یا خارتچنکوف) ، معرفی شده بود. بعلاوه آنتن سامانه تشخیص دوست از دشمن که قبلاً در رادارهای دیگر مانند آخرین نمونه آگاه الفجر-1 و کاشف-2 دیده شده بر فراز این رادار هم وجود دارد. بنا بر اطلاعاتی که قبلا در مورد این سامانه اعلام شده، دستکم 5 روش ویژه مقابله با ضد جنگ الکترونیک یا ECCM در این رادار به کار گرفته شده است. فتح-14 یک رادار برخوردار از فناوری حالت جامد بوده و قابلیت ردگیری بیش از 40 هدف را حین جستجو داراست.
اگرچه در روزها و هفته های اخیر، عمده توجهات و انتشار خبرها، معطوف به شیوع کرونا در ایران و دنیا است و حتی نیروهای مسلح کشورمان هم حضور جدی و شبانه روزی در این موضوع دارند، اما نباید از اهمیت و ارزش فعالیت سایر جهادگران فعال در ایران اسلامی همانند پرسنل شجاع و ایثارگر پدافند هوایی یا مرزبانان زمینی کشورمان هم غافل شد که امنیت و آرامش نقاط مختلف این سرزمین، مدیون خدمات بی نظیر آنهاست.
منبع: جام جم آنلاین