تخم کتان و خواص درمانی آن

به گزارش بابا آب داد، حداقل 6،000 سال است که تخم کتان مصرف می گردد که آن ها را به عنوان یکی از اولین مواد مغذی فوق العاده جهان تبدیل نموده است. بذر کتان چه خواصی دارد که به یکی از محبوب ترین غذاها تبدیل شده است؟ حاوی اسیدهای چرب امگا 3 ضد التهاب همراه با مواد آنتی اکسیدان به نام لیگنان است که به تعادل هورمونی به اضافه چندین مزیت دیگر یاری می نماید.

تخم کتان و خواص درمانی آن

خواص درمانی تخم کتان (Flaxseed)

تخم کتان (Flaxseed) خوراکی و دارویی است که در قرن های متوالی در طب سنتی مدیترانه ای بعنوان دارو استفاده می شود. روغن تخم کتان نیز از محصولات همین ماده خوراکی بوده و حاوی بخشی از خواص و فواید تخم کتان می باشد.

تخم کتان حاوی ریزمغذی های زیادی همانند فیبر خوراکی، منگنز، ویتامین B1 و اسیدچرب ضروری آلفالینولینک اسید که به امگا 3 معروف است، می باشد.

تخم کتان نتنها منبعی سالم از چربی های سالم، آنتی اکسیدان و فیبر میباشد، بلکه تحقیقات تازه نشان میدهند که تخم کتان می تواند به کاهش خطر دیابت، سرطان و بیماری های قلبی یاری نماید.

خواص و فواید درمانی تخم کتان هنوز کاملا شناخته شده نیست و هنوز تحقیقات بیشتری برای آشنایی با همه خواص و فواید آن لازم می باشد. بااینحال برخی از خواص آن شامل:

کاهش کلسترول خون
تحقیقات نشان داده که سطح کلسترول خون در مردانیکه از تخم کتان در رژیم غذاییشان استفاده کرده اند کاهش یافته است. بعلاوه درصورت مصرف زیاد این ماده خوراکی (روزانه 38 تا 60 گرم) اندازه تری گلیسیرید خون نیز کاهش پیدا می کند.1
جلوگیری از پوکی استخوان و تحلیل رفتن بافت استخوانی
تحقیقاتی که بر روی موش های آزمایشگاهی انجام شد، حاکی از به تأخیر افتادن تحلیل استخوانی در موش های آزمایشگاهی بود که با تخم کتان تغذیه شده بودند و این امر به سبب وجود اسیدهای چرب امگا-3 موجود در تخم کتان می باشد. 2
محافظت دربرابر سرطان
مصرف تخم کتان ممکن است بتواند به فرد برای مقابله و محافظت از خود در برابر سرطان هایی از جمله سرطان پروستات، سرطان روده بزرگ (کولون) و سرطان پستان یاری نماید.

بنظر می رسد تخم کتان بتواند در پیشگیری از رشد سلول های سرطانی یاری کرده و بعلاوه می تواند جلوی ایجاد رگهای خونی تازه به وسیله تومورها را بگیرد. یکی از تحقیقات تازه نشان داده که تخم کتان یک خوراکی ایمن بوده و به فرد در مقابله با سرطان پروستات یاری می کند.1

پیشگیری از گر گرفتگی
نتایج یکی از تحقیقاتی که درباره تخم کتان صورت گرفته نشان می دهد که تخم کتان می تواند از گرگرفتگی در زنان یائسه پیشگیری کرده و بعلاوه تاثیرات خوبی برروی سلامت عمومی آنها نیز داشته باشد. تحقیقات نشان می دهد که روزانه 40 گرم تخم کتان مانند مانند درمان هورمونی برای بهبود گرگرفتگی و عرق کردن های شبانه مفید بوده و بعلاوه برای بهبود یبوست نیز مفید است.1

کاهش وزنتخم کتان برای افرادی که تمایل به کاهش وزن و کنترل وزن دارند بسیار مناسب می باشد. خوردن تخم کتان 30 دقیقه قبل از خوردن وعده غذایی سبب پر شدن معده و احساس سیری در افراد شده و در نتیجه موجب کنترل اشتها و کم خوری می شود.2

بهبود قندخون
مدارک نشان می دهند که مصرف روزانه تخم کتان به مردان و زنان چاق که در مرحله پیش از دیابت هستند برای پایین آوردن قند خون یاری می کند.1
بهبود عملکرد کلیه
مدارک نشان میدهند که تخم کتان در افراد مبتلا به بیماری لوپوس باعث بهبود عملکرد کلیه ها می شود. بااینحال درصورتیکه مبتلا به بیماری لوپوس هستید قبل از مصرف تخم کتان با پزشکتان مشورت نمایید.1

توجه داشته باشید که هنوز احتیاج به تحقیقات بیشتر و جامع تری درباره تاثیر تخم کتان برروی بیماری های قلبی، سرطان، پوکی استخوان و دیابت لازم می باشد.

ارزش غذایی تخم کتان

دو نوع کلی تخم کتان موجود است که یکی از آنها تخم کتان طلایی و دیگری تخم کتان قهوه ای می باشد. ارزش غذایی هردو این تخم کتان ها تقریبا یکسان بوده و هردو حاوی اسید های چرب امگا 3 می باشند. تخم کتان اندازه بسیار کمی کلسترول و سدیم داشته و در هر 20 گرم آن 54.7 کیلوکالری انرژی موجود است.1

عوارض جانبی، تداخلات تخم کتان

عوارض جانبی
بنظر می رسد که در مقادیر مناسب و نرمال تخم کتان و روغن تخم کتان بی خطر می باشد. تخم کتان (نه روغن آن) حاوی فیبرهای محلول است. مصرف تخم کتان ممکن است باعث اسهال، گرفتگی، باد و نفخ شکم شود.1

انسداد دستگاه گوارشافرادی که دچار انسداد روده یا تنگی مری یا التهاب و تورم روده می باشند باید از مصرف تخم کتان بپرهیزند. دلیل این موضوع آن است که اندازه زیاد فیبر موجود در تخم کتان ممکن است باعث تشدید انسداد شود.3

بالا بودن سطح تری گلیسیرید خون (هایپر تری گلیسریدمی)
اگر از تخم کتانی استفاده می کنید که تا حدودی چربی آن گرفته شده است و نسبت به تخم کتان معمولی دارای اندازه کمتری آلفا لینولئیک اسید می باشد، ممکن است مصرف آن سبب افزایش سطح تری گلیسیرید خون شود. اگر تری گلیسیرید خون تان خیلی بالا است از مصرف تخم کتان یا همان دانه کتان بپرهیزید.3
حساسیت و واکنش آلرژیک
هر چند واکنش آلرژیک و حساسیت به تخم کتان بسیار نادر است، اما بنا برا اعلام UMHS، در مواردی افراد پس از مصرف تخم کتان دچار واکنش های شدید آلرژیک شده اند. علائم این واکنش های آلرژیک ممکن است شامل درد شکم، تهوع و استفراغ باشد.

بعلاوه بروز آنافیلاکسی نیز گزارش شده است. آنافیلاکسی نوعی واکنش آلرژیک شدید است که می توانید زندگی شخص را به مخاطره اندازد و شامل کاهش شدید فشار خون و سخت شدن تنفس می باشد.3

تداخلات
اگر هرنوع دارو و یا مکملی را بطور منظم مصرف می کنید قبل از آغاز به مصرف تخم کتان با پزشکتان مشورت نمایید. تخم کتان ممکن است با برخی از داروهای مسکن، رقیق کننده خون، فشارخون، کلسترول خون، داروهای هورمونی و داروهای دیابت تداخل داشته باشد. بعلاوه درصورت تخم کتان را با احتیاط در کنار مخمر سنت جان و یا سنبل الطیب مصرف نمایید.

چگونگی مصرف تخم کتان

بهتر است دانه های تخم کتان را خریداری کرده و خود آن را در منزل آسیاب نمایید. از آنجایی که تخم کتان یک دانه روغنی است، خرید تخم کتانی که قبلاً آسیاب شده، ممکن است گذشت زمان سبب اکسیده شدن آن شود، در حالی که شما می توانید دانه های تخم کتان را خریداری کرده و به هنگام مصرف و به اندازه احتیاج خود، آن را با آسیاب برقی در منزل آسیاب نمایید و به شکل پودر درآورید و مصرف کنید.دانه های تخم کتان می توانند بیش از یک سال قابل مصرف باشند.

بهتر است پودر تخم کتان را در دمای اتاق نگهداری کنید. اندازه مصرف تخم کتان برای افراد سالم و بزرگ سال که در مصرف آن محدودیتی ندارند، یک قاشق سوپ خوری در روز می باشد.

محققان اظهار می دارند مردانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات می باشند، باید از مصرف تخم کتان اجتناب کنند.

برای افراد جوان تر، بیشتر از یک قاشق چای خوری تخم کتان در روز توصیه نمی شود. از آنجایی که تخم کتان حاوی فیبر بالایی می باشد، برای وارد کردن آن در رژیم غذایی خود از اندازه کم آغاز کنید و به تدریج آن را افزایش دهید.

یک قاشق سوپ خوری تخم کتان حاوی 36 کیلوکالری و یک قاشق سوپ خوری از تخم کتان آسیاب شده حاوی 50 کیلوکالری انرژی می باشد.از آنجایی که دانه های تخم کتان طعم و مزه سبک و ملایمی دارند، می توانید به چندین روش آن را در رژیم غذایی روزانه خود وارد کرده و مصرف کنید.2

پینوشتها

1.www.rastineh.com

2.www.asriran.com

3.www.ghazaland.com

منبع: راسخون

به "تخم کتان و خواص درمانی آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تخم کتان و خواص درمانی آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید